CertiQA

ga voor kwaliteit!

Examenontwikkeling

Valide en betrouwbare toetsing

Het ontwerpen en samenstellen van toetsen (examens, volgtoetsen) wordt vaak onderschat. Om zinvol te zijn moet de toets een eerlijke meting zijn van iemands kennis, vaardigheid of competentie. Op basis van de uitslag worden belangrijke, soms verstrekkende beslissingen genomen.

Degene die de toets afneemt moet er dan ook zeker van zijn dat de toetsen valide, betrouwbaar en bruikbaar zijn. Het maken van goede toetsen is echter een vak apart. Tijdens de opleiding van docenten werd en wordt maar weinig aandacht besteed aan toetsdeskundigheid. Die competenties verwerven naast een drukke baan als docent of trainer is lastig. Een goede oplossing is dan het ontwikkelen van toetsen uit te besteden aan een ervaren, integere partner.

Bovendien wordt steeds vaker een strikte scheiding vereist tussen opleider en examinator, als een van de kwaliteitskenmerken van de toetsing. Door onze jarenlange ervaring kan CertiQA u ondersteunen bij het ontwerpen en samenstellen van valide en betrouwbare examens, die de toets van inspecties en andere accrediterende instanties kunnen doorstaan.